Unakıtan: Memur zammına hükümet karar verir

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Eylül 2006 16:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ''Cari açıkla ilgili olarak Türkiye'nin kısa, orta ve uzun vadede muhakkak suretle yeni önlemler alması icap ediyor'' dedi.

Unakıtan, Yeminli Mali Müşavirler Odasının düzenlediği ''Yeni Kurumlar Vergisi Kanunu'' konul toplantıya katılmadan önce gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Unakıtan, memur zammının bütçeye yükünün ne oranda olacağının sorulması üzerine, bununla ilgili detay çalışmaların yapıldığını, ancak ayak üstü bir açıklama yapmasının doğru olmadığını söyledi.

Maliye Bakanı Unakıtan, ''Yakında 2007 bütçesini Meclis'e sunacağız. Meclis'e sunduğumuzda orada hepsi kalem kalem belli olacak'' dedi.

2007 bütçesinin ne zaman sunulacağının sorulması üzerine Unakıtan, yasal gereklilik olarak Ekimin 17'sinde ve 17'sinden sonra sunulması gerektiğini vurguladı.

Bakan Unakıtan ''Maaş zammının getireceği maliyet için bütçede ek bir önlem söz konusu olacak mı?'' sorusuna, ''Yok, zaten bütçeyi ona göre hazırlıyoruz. Ondan dolayı endişeye lüzum yok'' yanıtını verdi.

Unakıtan, memur maaş zammının IMF ile ilişkiler açısından gerginlik yaratıp yaratmayacağına ilişkin bir soru üzerine de ''Hayır, hayır, hayır. Bu zammı ne kadar vereceğine hükümet kendisi karar verir. Hükümetimizin dışında hiç kimse bu konuda bir karar yetkisine sahip değildir'' diye konuştu.

Unakıtan, 2007 bütçesinin ne kadar olacağının sorulması üzerine de biraz daha beklenmesi gerektiğini söyledi.

Cari açıkla ilgili bir soru üzerine de Bakan Unakıtan şu görüşleri aktardı:

''Cari açıkla ilgili olarak Türkiye'nin kısa, orta ve uzun vadede muhakkak suretle yeni önlemler alması icap ediyor. Buna inanıyorum ben. Çünkü makro dengelerin sağlam gidebilmesi için, Türkiye ekonomisinin ayağını yere sağlam basabilmesi için şu anda bizim almış olduğumuz tedbirler fevkalade iyi. Şimdiye kadar görülmemiş şekilde Türkiye'ye yabancı sermaye giriyor. Doğrudan yabancı sermaye cari açığın en önemli ilacı...'' Eskiden 1 milyar dolar civarında yabancı sermaye girişi dahi olmazken bu sene Türkiye'nin yaklaşık 20 milyar dolar civarında yabancı sermaye çektiğine işaret eden Unakıtan, bunun cari açık için fevkalade önemli bir husus olduğunu vurguladı.

Unakıtan, cari açığın finanse edilebilirliğinin önemine işaret ederek, ''Bu önlem alınmayacak demek değildir. Muhakkak suretle cari açıkla ilgili olarak kalıcı önlemler almamız lazım'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber